![]()
|
![]() |
ZDRAVÉ MŇAMKY
Co můžete ochutnat?
* * * * * | ||
Moje cesta:
Před šesti lety mi přišla „náhodou“ do cesty raw strava. Na víkendovém semináři o ho´oponopono a huně jsem se potkala se dvěma lidmi, kteří se raw stravou živili. Jednou z nich byla Eva Kafková, tehdejší spolumajitelka raw restaurace Secret of raw, která nás pozvala na ochutnávku. Do té doby jsem byla dlouho vegetarián, a zajímala jsem se o to, co jím, a aby to v rámci možností bylo zdravé. O tzv. "živé stravě" jsem nevěděla naprosto nic. První setkání s raw stravou mi přineslo prožitek nejen chuťový, ale zejména duchovní. Následujících 24 hodin jsem prožila na cestě k sobě, k tomu, co mne vyjadřuje, obrovsky se mi probudila kreativita, měla jsem najednou spoustu nápadů, malovala jsem, odmítala jsem dělat "nesmyslné" činnosti, které mne nevyjadřovaly. Druhé setkání, s určitým časovým odstupem bylo trochu jiné, ale vlastně podobné. Kromě přílivu kreativity jsem cítila hluboké spojení s Matkou Zemí a jejími kvalitami. Chtěla jsem se dovědět něco víc, absolvovala jsem několik kurzů a začala objevovat, hrát si a tvořit. V běžném životě vyznávám rozmanitost a učím se naslouchat svému tělu a jeho potřebám. Jsou různě dlouhá období, kdy tělo vyžaduje převážně "živou stravu", protože cítí, že mu dělá dobře. A pak jsou období, kdy si ráda dám tepelně upravenou zeleninu, obiloviny, pochutnávám si na kvalitním sýru, domácích vajíčkách nebo kvalitní rybě; miluji kozí sýry i kozí máslo, olivy, dýňový a olivový olej. S přítelem milujeme zeleninové saláty a baví nás společně je tvořit. Pečivo kupuji vyjímečně. Místo chleba mívám své lenbasky. Čas od času si vyhradím den v klidu na to, abych s láskou upekla dobrý žitný kváskový chléb, na kterém si pochutnávám já i přátelé. Mám občas ráda kvalitní vysokoprocentní hořkou čokoládu, občas upeču koláč. Ze semínek a ovoce si „peču“ v sušičce vlastní sušenky, mám ráda různé ořechy a semínka. Peču z celozrnné mouky s převahou žitné, používám pouze třtinový cukr a v redukovaném množství. Jím poměrně málo, ale výživový specialista by ze mne radost asi neměl, protože nejím pravidelně. Učím se vychutnávat si, co jím. Ráda v rámci možností vím, z čeho vařím, snažím se vyhledávat kvalitní suroviny, i v biokvalitě nebo z prověřených zdrojů. Když tvořím, tak s láskou a snažím se tvořit vědomě. Pojďte ochutnat i Vy....